Alapreceptek
- Szusi rizs
- Dasi I.
- Dasi II.
- Instant dasi
- Konbu dasi
1. Szusi rizs
- 550g (japn) rvidszem fehr rzs
- 4 cm-es konbu darab, nedves ruhval ttrlve (elhagyhat)
- 2 evkanl szakl (elhagyhat)
- 80 ml japn rzsecet
- 1s1/2 evkanl (nagyon finom) porcukor
- 1/2 evkanl s
/ 6 cssznyi lesz /
Elksztse:
- bltsk le tbbszr a rzst hideg vzzel, addig, amg a rla lefoly vz teljesen tiszta lesz, majd hagyjuk egy szrben 1 rn t lecspgni.
- tegyk a rzst egy ednybe 750 ml hideg vzzel egytt, s adjuk hoz a konbut s a szakt. Forraljuk fel, majd vegyk ki belle a konbut. Fedjk le az ednyt egy fedvel, vegyk takarkra a tzhelyet, s alss tzn fzzk a rzst 15 percig. Zrjuk el a tzhelyet, de hagyjuk a forr fzlapon az ednyt. Gyorsan dolgozzunk: Vegyk le a fedt, s tegynk az ednyre egy tiszta konyharuht (hogy a felesleges nedvessget beszvja), tegyk vissza a fedt tovbbi 15 percre.
- gy is kszthetjk a rzst, hogy rzsfzednyt hasznlunk, a gyrt utastsainak megfelelen.
- Halmozzuk a rzst egy szles, lapos, nem fmbl kszlt ednybe, majd tertsk szt. Keverjk ssze az ecetet, a cukrot, s a st egy msik ednyben, s addig kevergessk, amg a cukor elolvad, majd permetezzk meg vele a rzst. Nedves, fblkszlt rizslapttal, fakanllal vagy fa spatulval keverjk ssze gyors, szaggatott mozdulatokkal a rizst s a rpermetezett folyadkot, vigyzva, hogy ne trjk ssze a rizst. (rgen a rizst legyezvel htttk, mikzben a folyadkot sszekevertk vele)
- Amikor lehlt a rizs, fedjk le egy tiszta, nedves konyharuhval. Akkor a legjobb a rzs, ha azonnal felhasznljuk, s nem tesszk htbe. Ugyanakkor, ha nem ksztjk szusinak 1-2 rn bell, akkor felttlen be kell tenni a htbe, klnben baktriumok fejldhetnek ki benne.
2. Dasi I.
- 10 cm-es ngyzetes konbu darab
- 20 g kacuobusi (bonito pehely)
/ kb 1 liternyi lesz /
Elksztse:
- Trljk le a konbut nedves konyharuhval, de ne drzsljk le rla a fehr por llag anyagot (ez jl lthatv vlik, mikor a konbu szrad). Vgjuk fel a konbut cskokra
- Tegyk a konbut s 1,5 liter hideg vizet egy ednybe, s lassan forraljuk fel. Vegyk ki a nonbut. Gyorsan adjunk hozz 60 ml hideg vzet, hogy a fzsi folyamatot megszaktsuk. Adjuk hozz a bonito pelyhet, majd hagyjuk ismt felforrni. Miutn felforrt, vegyk le az ednyt a tzrl.
- Hagyjuk, hogy a bonito pehely lesllyedjen az edny aljra, majd szrjk le a folyadkot egy finom szrvel.
- Ez a levesalap most mr kszen ll arra, hogy vilgos levesek ksztshez felhasznljk.
3. Dasi II.
- 10 cm-es, ngyszgletes konbu darab
- 20 g kacuobosi (bonito pehely)
/ kb 1 liternyi lesz /
Elksztse:
- Trljk le a konbut nedves konyharuhval, de ne drzsljk le rla a fehr por llag anyagot (ez jl lthatv vlik, mikor a konbu szrad). Vgjuk fel a konbut cskokra
- tegyk a konbut s 1,5 liter hideg viter egy ednybe, s lassan forraljuk fel.Gyorsan adjunk hozz 60 ml hideg vzet, hogy meglltsuk a fzsi folyamatot. tegyk bele a bonito pelyhet, majd hagyjuk, hogy ismt felforrjon, s lass tzn fzzk 15 percig. vegyk le az ednyt a tzrl
- Hagyjuk, hogy a bonito p. lesllyedjen az edny aljra, majd szrjk le a folyadkot finom lyuk szrvel.
- Ezt a levesalapot raguk s sr levesek elksztshez hasznljk
4. Instant dasi
- 1/2 teskanlnyi instant dasi garnultum
/ 1 liternyi lesz /
Elksztse:
- Az instant dasi I. esetben keverjnk ssze 1 teskanln instant dasi granultumot 1 liter forrsban lv vzzel, s addig kevergessk, amg a granultum fel nem olvad
- Az instant dasi II. -nl keverjnk ssze 2 teskanl instant dasigranultumot 1 liter forrsban lv vzzel, s keverjk szintn addig, mg a granultum felolvad
5. Konbu dasi
- 15 cm-es ngyzet alak konbu darab
/ 1,25 liternyi lesz /
Elksztse:
- A konbu dasi I-hez vgjuk a konbut cskokra s tegyk egy ednybe 1,5 liter hideg vzzel. Forraljuk fel, majd vegyk ki belle a konbut
- Konbu dasi II.-nl hagyjuk a konbut a az ednyben, s alss tzn fzzk 10 perccel tovbb
|