Alapreceptek
- Szusi rizs
- Dasi I.
- Dasi II.
- Instant dasi
- Konbu dasi
1. Szusi rizs
- 550g (japán) rövidszemű fehér rízs
- 4 cm-es konbu darab, nedves ruhával áttörölve (elhagyható)
- 2 evőkanál szakélé (elhagyható)
- 80 ml japán rízsecet
- 1és1/2 evőkanál (nagyon finom) porcukor
- 1/2 evőkanál só
/ 6 csészényi lesz /
Elkészítése:
- Öblítsük le többször a rízst hideg vízzel, addig, amíg a róla lefolyó víz teljesen tiszta lesz, majd hagyjuk egy szűrőben 1 órán át lecsöpögni.
- tegyük a rízst egy edénybe 750 ml hideg vízzel együtt, és adjuk hozá a konbut és a szakét. Forraljuk fel, majd vegyük ki belőle a konbut. Fedjük le az edényt egy fedővel, vegyük takarékra a tűzhelyet, és alssú tűzön főzzük a rízst 15 percig. Zárjuk el a tűzhelyet, de hagyjuk a forró főzőlapon az edényt. Gyorsan dolgozzunk: Vegyük le a fedőt, és tegyünk az edényre egy tiszta konyharuhát (hogy a felesleges nedvességet beszívja), tegyük vissza a fedőt további 15 percre.
- Úgy is készíthetjük a rízst, hogy rízsfőzőedényt használunk, a gyártó utasításainak megfelelően.
- Halmozzuk a rízst egy széles, lapos, nem fémből készült edénybe, majd terítsük szét. Keverjük össze az ecetet, a cukrot, és a sót egy másik edényben, és addig kevergessük, amíg a cukor elolvad, majd permetezzük meg vele a rízst. Nedves, fábólkészült rizslapáttal, fakanállal vagy fa spatulával keverjük össze gyors, szaggatott mozdulatokkal a rizst és a rápermetezett folyadékot, vigyázva, hogy ne törjük össze a rizst. (régen a rizst legyezővel hűtötték, miközben a folyadékot összekeverték vele)
- Amikor lehűlt a rizs, fedjük le egy tiszta, nedves konyharuhával. Akkor a legjobb a rízs, ha azonnal felhasználjuk, és nem tesszük hűtőbe. Ugyanakkor, ha nem készítjük szusinak 1-2 órán belül, akkor feltétlen be kell tenni a hűtőbe, különben baktériumok fejlődhetnek ki benne.
2. Dasi I.
- 10 cm-es négyzetes konbu darab
- 20 g kacuobusi (bonito pehely)
/ kb 1 liternyi lesz /
Elkészítése:
- Töröljük le a konbut nedves konyharuhával, de ne dörzsöljük le róla a fehér por állagú anyagot (ez jól láthatóvá válik, mikor a konbu szárad). Vágjuk fel a konbut csíkokra
- Tegyük a konbut és 1,5 liter hideg vizet egy edénybe, és lassan forraljuk fel. Vegyük ki a nonbut. Gyorsan adjunk hozzá 60 ml hideg vízet, hogy a főzési folyamatot megszakítsuk. Adjuk hozzá a bonito pelyhet, majd hagyjuk ismét felforrni. Miután felforrt, vegyük le az edényt a tűzről.
- Hagyjuk, hogy a bonito pehely lesűllyedjen az edény aljára, majd szűrjük le a folyadékot egy finom szűrővel.
- Ez a levesalap most már készen áll arra, hogy világos levesek készítéséhez felhasználják.
3. Dasi II.
- 10 cm-es, négyszögletes konbu darab
- 20 g kacuobosi (bonito pehely)
/ kb 1 liternyi lesz /
Elkészítése:
- Töröljük le a konbut nedves konyharuhával, de ne dörzsöljük le róla a fehér por állagú anyagot (ez jól láthatóvá válik, mikor a konbu szárad). Vágjuk fel a konbut csíkokra
- tegyük a konbut és 1,5 liter hideg viter egy edénybe, és lassan forraljuk fel.Gyorsan adjunk hozzá 60 ml hideg vízet, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. tegyük bele a bonito pelyhet, majd hagyjuk, hogy ismét felforrjon, és lassú tűzön főzzük 15 percig. vegyük le az edényt a tűzről
- Hagyjuk, hogy a bonito p. lesűllyedjen az edény aljára, majd szűrjük le a folyadékot finom lyukú szűrővel.
- Ezt a levesalapot raguk és sűrű levesek elkészítéséhez használják
4. Instant dasi
- 1/2 teáskanálnyi instant dasi garnulátum
/ 1 liternyi lesz /
Elkészítése:
- Az instant dasi I. esetében keverjünk össze 1 teáskanáln instant dasi granulátumot 1 liter forrásban lévő vízzel, és addig kevergessük, amíg a granulátum fel nem olvad
- Az instant dasi II. -nél keverjünk össze 2 teáskanál instant dasigranulátumot 1 liter forrásban lévő vízzel, és keverjük szintén addig, míg a granulátum felolvad
5. Konbu dasi
- 15 cm-es négyzet alakú konbu darab
/ 1,25 liternyi lesz /
Elkészítése:
- A konbu dasi I-hez vágjuk a konbut csíkokra és tegyük egy edénybe 1,5 liter hideg vízzel. Forraljuk fel, majd vegyük ki belőle a konbut
- Konbu dasi II.-nél hagyjuk a konbut a az edényben, és alssú tűzön főzzük 10 perccel tovább
|