Hajdinatészta mártogatós szósszal
- 350 g száraz hajdinatészta
Mártogatós szósz:
- 500 ml
- 125 ml mirin
- 125 ml japán szójaszósz
- csipetnyi (nagyon finom) porcukor
Ízesítők:
- noripehely / noricsíkok
- újhagyma (mogyoróhagyma), vékonyra szeletelve
- daikon (jégcsapretek) meghámozva, finomra reszelve, a felesleges folyadékot kipréselni
- vaszabi krém
- friss gyömbér finomra reszelve
/ 4 adaghoz /
Elkészítés:
- Mártogatós szósz: Valamennyi hozzávalót keverjük össze egy tálban, majd hűtőszekrényben kb 30 percig kell hűteni, vagy amíg lehűl
- Félig töltsünk meg egy nagy edényt vízzel, amjd enyhén sózzuk és nagy lángon forraljuk fel. A tésztát fokozatosan engedjük a vízbe. Kavarjuk meg, hogy ne ragadjon össze. Adjukn hozzá kb250 ml hideg vizet, és újra forraljuk fel. Ezt a lépést ismételjük meg 2-3 alkalommal, egészen addig, amíg a tészta kellően puha nem lesz. Így egyenletesebben lehet átfőzni a tésztát. FONTOS: A tészta akkor jó, ha a közepe nem kemény, de nincs is túl puhára főzve.
- Szűrjük le a tésztát, majd hideg vízzel alaposan öblítsük le. Közben finoman dörzsöljük össze a tésztákat a kezünkkel, hogy eltávolítsuk róla a felesleges keményítőt. Tegyük egy vízzel és jégkockákkal teli tálba, amíg teljesen lehűl. Szűrjük le, majd 4 részre osztva szépen helyezzük el őket a tányérokon.
- Ízesítők: Valamennyi tányérhoz külön tálkába kínáljuk a szószt, így a vendégk olyan ízesítőt keverhetnek a szószhoz, amilyet akarnak.
Jó étvágyat !!!
|