Kézzel formált szusi
Hozzávalók:
- 10 db főtt garnálarák
- 1 evőkanál japán riszecet
- fél adag előre elkészített
- 10
- vaszabi krém (kenéshez)
Ízesítéshez:
- japán szójaszósz
- vaszabi krém (elhagyható)
- svanyított gyömbér (elhagyható)
/ 20 ki adag lesz belőle /
Elkészítése:
- Tisztítsuk meg a rákokat, majd hasítsuk végig őket a hasi részen, de közben vigyázzunk, ne vágjuk teljesen keresztül pket. Óvatosan távolítsuk el a zsigeri részeket.
- Töltsünk meg egy tálat vízzel, és keverjük bele a rizsecetet. Nedvesítsük meg a kezünket az ecetes vízzel, hogy meakadályozzuk, hogy a rizs a kezükhöz ragadjon. Egy kissé felpúpozott evőkanálnyi rizsből formáljunk lekerekített téglalapot kb 5x2 cm-es nagyságban. Közben ha szükséges, nedvesítsük meg a kezünket újból. Tegyük a rizsformákat műanyag fóliával bélelt tálcára, majd fedjük be nedves konyharuhával. Ismételjük meg a műveletet a maradék rizzsel - kb 20 halmocskát kell kapnunk belőle
- Tegyünk a bal tenyerünkbe egy szelet szasimit, majd a jobb kezünk egyik ujjjával simítsunk a tetejére egy kis vaszabi krémet. tegyünk egy darab megformált rizshalmocskát a haldarabra, kissé hajlítsuk be a bal tenyerünket, és nyomjuk a jobb középső és mutatóujjunkkal, határozott, kissé lefelé irányuló mozdulattal a rizst a halra. Vigyázzunk arra, hogy a téglalapforma tömör, tiszt a maradjon. Fordítsuk meg a halocskát, hogy fölülre kerüljön a halszelet. Most tartsuk egyenesen a tenyerünket, és igazítsuk meg a formát. A rizses felével felfelé tegyük a halmot egy tálra, és fedjük be fóliával,miközben a műveletet megismételjük a maradék halszeletekkel. Ugyan így járjunk el a rákokkal, azoknak a hasi részét simítsuk a rizsre.
- Kis tálka szójaszósszal szolgáljuk fel, a mártogatáshoz és ha kedvünk tarta tálaljunk mellé egy kis külön adag vaszabit, hogy belekeverhessük a szószba. Savanyított gyömbért is adhatunk hozz. Ujjainkkal együk, és a halmocskák halas oldalát mártogassuk a szószba, ne a rizses felületüket
Itadakimasu ^-^
|